לומדים לחיות בשלום עם סנוניות - יבנה תחילה
מה חדש ביבנה
מה לעשות כשסנוניות מקננות בבניין שלך? לומדים לחיות בשלום עם סנוניות - יבנה תחילה
צפו! היבנאי אריאל צבל יצר סרטון הדרכה חינוכי בנושא
סרטון ההדרכה 'לחיות בשלום עם סנוניות' מספק לצוותי חינוך תוכנית לחינוך סביבתי, הכוללת פתרון מעשי לקונפליקט עם סנוניות מקננות. הסרטון צולם ביבנה, על בסיס ידע שנרכש במקום.
באזורים המיושבים בישראל מקננות סנוניות מארבעה מינים. בעבר הרחוק הן קיננו במערות, אך המערות נדירות, והסנוניות פיתחו תלות בבניינים מעשה ידי-אדם. ברוב חלקי העולם מקבלים את קיני הסנוניות בשמחה, כי יודעים שהן צדות יתושים וזבובים, והן גם יפהפיות ונחשבות מופת לחריצות ולחיי משפחה מסורים.
בישראל רוב האוכלוסייה מנוכר יותר מהטבע, ואנשים רבים אינם מודעים לשירותי הדברת החרקים שהסנוניות מספקות לנו. רוב הבניינים כאן בהירים, וכשסנוניות בונות קן מבוץ ליד התקרה או על התקרה - הקן בולט לעין, וההרסנות משתלטת.
שלושה חוקים אוסרים הרס קן פעיל של סנונית, אך בפועל בעלי דירות, בעלי עסקים ואנשי אחזקה מרבים להשמיד קינים עם ביצים וגוזלים.
יבנה התברכה בכמה מאות זוגות של סנוניות מקננות. מדי יום הן מקדישות שעות רבות לציד חרקים באזורים עתירי חרקים בעיר, כגון: שלוליות המים העומדים בערוץ נחל יבנה ומדשאות מושקות. אין פלא שהן מקננות בבניינים הסמוכים לריכוזי החרקים, בחניון או מעל הקרקע. אולם יש דיירים הגומלים להן בהרס קינים.
לשלשית: איך משיגים דבר כזה?
כתושבי יבנה, דרורה ברוק ואני פנינו לתושבים שסנוניות מקננות בבניין שלהם, וביקשנו שלא יהרסו קינים. עד מהרה הסתבר שפנייה לרצון טוב אינה מספיקה; נחוץ גם פתרון טכני, שימנע נפילת לשלשת ושאריות בוץ על מכוניות חונות, בפתח בניינים וכדומה.
הפתרון המתבקש הוא 'מדף' מתחת לקן. מדובר בפריט דקיק, שאמור לשאת משקל אפסי, ולכן נדרש שם מיוחד ל'מדף' כזה: לַשְׁלָשִׁית. ארגון מחקר הציפורים היפני פיתח לשלשיות והגיע לגרסה מצוינת, אך ייצור הלשלשיות התעשייתי שמתאים ליפן - אינו מתאים עדיין לישראל.
הכנת לשלשית בעבודת-יד היא משימה קלה, אך השגת חומרים מתאימים מצטיירת כטרחה רבה אם נחוצה לך רק לשלשית יחידה, ומוטב אפוא להכין כמה לשלשיות כעבודה קבוצתית. זהו מיזם מושלם של חינוך סביבתי-קהילתי: לומדים על סנוניות, מכינים יחד פתרון מעשי ומציעים את התוצרים לקהילה.
תוכנית חינוך על סנוניות כוללת מרכיבים חזותיים רבים, ולכן, היא מתאימה להצגה בסרטון הדרכה. 'מכון אדם וחיה' מפתח תוכניות חינוך על דו-קיום עם בעלי-חיים, והמכון הוא שהפיק את סרטון ההדרכה 'לחיות בשלום עם סנוניות'.
התנסות בבית-ספר נועם יבנה
הכנת לשלשיות מתאימה לכל יישוב בישראל, אך העדפנו לצלם את הסרטון במקום שהכול התחיל בו – ביבנה. אלי מזוז, חבר מועצת העיר, בעל עניין מיוחד בחינוך סביבתי, יצר קשר עם מנהל בית-ספר נועם יבנה, הרב עובדיה מאנע, שהשיב בלבביות וביעילות והפנה את צוות מכון אדם וחיה לרב אורן יהודה. כך החלה הפקת הסרטון.
השתתפות נלהבת, של התלמידות והתלמידים, הפכה את צילום הסרטון בבית-ספר נועם יבנה לחוויה נפלאה. דוד עשור מהמרכז המסחרי נווה אילן, הסמוך לבית-הספר, שיתף פעולה בשמחה, ולשלשיות שיצרו התלמידות והתלמידים - הותקנו תחת קיני סנוניות במרכז המסחרי.
הלשלשיות הוכיחו היטב את יעילותן, ולמרות זאת, בהמשך העונה, הושמדו ארבעה קינים; העבריין רצה להשמיד את הקן שליד החנות שלו, וכדי לטשטש את עקבותיו - הוא השמיד גם קינים אחרים. הדרך לדו-קיום עם סנוניות עדיין ארוכה.
לקראת החופש הגדול
סרטון ההדרכה 'לחיות בשלום עם סנוניות' זמין לצפייה חינם, ומורות מכל הארץ מיישמות את התוכנית שהחלה ביבנה.
שנת הלימודים כבר מאחורנו, אך תוכנית העבודה שבסרט מתאימה גם למועדוני דיירים בבתים משותפים גדולים.
אלה הם המקומות הזקוקים ביותר לפתרון מעשי, ולכן, החופש הגדול הוא תקופה מצוינת לתפוס יוזמה, ללמד ילדים לחיות בשלום עם סנוניות ולהעביר את הלשלשיות לדיירים שסנוניות מקננות מעל מקום החנייה או במרפסת שלהם.
צפו בסרטון ומתחתיו התמונות!
התקנת לשלשית שהכינו ילדי כיתה ו בבית ספר נועם, יבנה. צילום: דרורה ברוק
ילדות כיתה ה מכינות לשלשית. בית ספר נועם, יבנה. צילום: יהונתן יעקבי
ילדי כיתה ו מציירים סנונית על לשלשית בעזרת צילום מוקרן. בית ספר נועם, יבנה. צילום: יהונתן יעקבי
ילדי כיתה ו מכינים לשלשית. בית ספר נועם, יבנה. צילום: יהונתן יעקבי
ילדת כיתה ה מכינה לשלשית. בית ספר נועם, יבנה. צילום יהונתן יעקבי
לשלשית ג בשטח. הוכנה בידי ילדי כיתה ו בבית ספר נועם, יבנה. צילום: אריאל צבל
לשלשית ב בשטח. הוכנה בידי ילדות כיתה ה בבית ספר נועם, יבנה. צילום: אריאל צבל