שתף

חודש המודעות לתחום השמיעה: אל תתנו לקול שלכם להידמם!

09:33 29.05.2024 | מערכת האתר

מה חדש ביבנה

תקשורת היא הבסיס לכל אינטראקציה אנושית בין בני אדם, ופעמים רבות אנחנו לוקחים את היכולת הזו כמובנת מאליה. רק כאשר מתעוררים קשיים כלשהם, בין אם בדיבור, בשמיעה או בהבנה, אנחנו פתאום שמים לב עד כמה היא חלק מהותי בהיותנו יצורים חברתיים, ועד כמה היעדר היכולת לתקשר באופן ברור עם הסביבה עלולה לפגוע באופן משמעותי באיכות החיים שלנו

"אנחנו יצורים חברתיים", אומרת יוליה קוגן, מנהלת היחידה לקלינאות תקשורת במרכז הרפואי גריאטרי שיקומי הרצפלד מקבוצת כללית. "התקשורת היא זו שמאפשרת לנו להיות יצורים חברתיים, וכאשר אנחנו חווים פגיעה ביכולת הזו, נפגע משהו מאוד בסיסי ביכולת שלנו".

 

יוליה קוגן, מנהלת היחידה לקלינאות תקשורת


במרכז הרפואי גריאטרי שיקומי הרצפלד בגדרה מטפלים במגוון רחב של בעיות תקשורת. "ביחידה לאשפוז יום אנחנו פוגשים הרבה פעמים אנשים אחרי אירוע בריאותי משנה חיים, שיוצר תפנית בחייהם", אומרת ד"ר טטאינה ונדר, מנהלת היחידה לאשפוז יום וסגנית מנהל המרכז הרפואי הרצפלד. "המענה שאנחנו נותנים במסגרת היחידה הוא מענה הוליסטי, כזה המתחשב בצרכים השונים של כל מטופל ומטופל, וכולל שילוב של מקצועות טיפוליים שונים, ביניהם רפואה, פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק וקלינאות תקשורת".


"לא כל מטופל שמגיע ליחידה לאשפוז יום ידרש לטיפול של קלינאי תקשורת, ובבדיקת הרופא מחליטים האם גם נדרשים מפגשים עם קלינאי תקשורת", מסבירה יוליה. "אנחנו מקבלים ליחידה מטופלים אחרי פגיעות נוירולוגיות שונות, שלעיתים מלווה להן קושי בהתבטאות, בשליפת מילים, עוצמת קול חלשה או שהם לא ניתנים להבנה בדיבור. בנוסף, ייתכנו בעיות בבליעה בגלל הגיל או בשל אירוע בריאותי. הטיפול שאנו מעניקים הוא למגוון בעיות בדיבור, שפה, תקשורת, קול, בשטף הדיבור ובליעה."


יוליה מספרת שהצוות מתאים את התהליך הטיפולי לבעיה ולאדם: "כך לדוגמא, אנשים שסובלים מבעיות בקול, אנחנו יכולים ללמד אותם איך לדבר בצורה נכונה יותר. לכל בעיה יש את אופן הטיפול שלה, ובמקרים מסוימים אנחנו עושים את זה גם בשיתוף עם רופאי אף אוזן גרון". היא מספרת עד כמה בעיות קול יכולות להשפיע על איכות החיים ולמנוע מאיתנו לעשות את הדברים שעושים לנו טוב: "בעבר היה לנו מטופל שנמנע מללכת לבית כנסת כי לא שמעו אותו והקול שלו היה חלש, ופתאום אחרי הטיפול אצלנו הוא חזר לשיר בבית הכנסת ושמח".


בנוסף, לעיתים, כחלק מתהליך ההזדקנות, אנשים מבוגרים שותים או אוכלים ועלולים להרגיש שהם משתעלים ונחנקים. כך, במקרה אחר, הגיע ליחידה לאשפוז יום אדם שבשל אירוע בריאותי הגיע למצב שהוא אוכל רק אוכל טחון תקופה מאוד ארוכה, בשל בעיות בליעה. "עם הזמן, המטופל הזה הגיע למצב שהוא היה נמנע מארוחות משפחתיות. בישראל, אנחנו מאוד סובבים את תרבות האוכל, כך שאדם שלא יכול לאכול סובל לא רק מבעיה בריאותית אלא גם מבעיה חברתית עד לכדי בידוד", היא אומרת. "אחרי תהליך שעברנו יחד איתו, הוא פתאום חזר לאכול ולהשתתף במפגשים החברתיים.  גם לבעיות בליעה אנחנו נותנים מענה, ואדם מבוגר שפתאום משתעל תוך כדי האוכל או חש שהוא נחנק, לא תמיד יודע שזה משהו שניתן לאבחון וטיפול על ידי קלינאי תקשורת".


"חשוב להבין שזו לא תרופה וזה לא כדור שניתן לקחת", היא אומרת בחיוך. "זו עבודה קשה ותהליך שיכול לקחת תקופת זמן ארוכה עד שהמטופל יחווה שינוי אמיתי. אבל כשיש אצלו את הרצון ויש את מגוון היכולות המקצועיות שאנחנו מעמידים לרשותו, אני מאמינה שאפשר להביא להצלחות ולשיפור באיכות החיים".

 

לאתר מרכז רפואי הרצפלד

דרך ארץ 1 ת.ד. 48 גדרה מיקוד 7075001

בשיתוף פעולה ממומן עם ביה״ח הרצפלד

© אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו. צור קשר

שתף
לכל המודעות

לוח נדל"ן

Loading...