גשר משפחתי: המדריך המלא להגשת בקשה לקבלת צו ירושה
מה חדש ביבנה
מאת: מירי שאול בלס, עו"ד ומגשרת מוסמכת*
כאשר אדם הולך לעולמו ומותיר אחריו רכוש רב, פעמים רבות נותרים קרובי-משפחתו באי-ודאות רבה לגבי אופן קבלת הירושה שלו, ומהו התהליך הדרוש לשם כך
מדריך זה בא על מנת לנסות ולסייע לאותם קרובים (היורשים העתידיים) לדעת מהם ההליכים והתהליכים שיש לעבור עד לקבלת הירושה של המנוח וחלוקתה בין היורשים.
שלב ראשון
פעמים רבות מגיעים למשרדי לקוחות המעוניינים שאסייע להם בהתליך קבלת צו ירושה או צו קיום צוואה אך שוכחים מסמך אחד בסיסי ומשמעותי שבלעדיו לא ניתן להתחיל ולטפל בתהליך והוא – תעודת הפטירה של המנוח. על כן, בשלב הראשון יש לקבל את תעודת הפטירה של המנוח ממשרד הפנים, המהווה מסמך רשמי הדרוש לשם הכרה בפטירת המנוח, והכוללת בתוכה פרטים הדרושים ע"י הרשם לענייני ירושה כגון מועד הפטירה, מקום הפטירה וכיוצב'.
שלב שני
לאחר קבלת תעודת הפטירה, יש לבחור בהליך המתאים לשם קבלת העיזבון, קרי רכושו של המנוח. לשם כך יש לבחון האם המנוח הותיר אחריו צוואה או לא?
כאשר המנוח הותיר אחריו צוואה תקפה שערך בימי חייו – ההליך המתאים יהיה הגשת בקשה לקבלת צו קיום הצוואה של המנוח, והזכאים לקבלת חלק כלשהו בעזבון המנוח מכונים הזוכים על פי הצוואה.
עומת זאת, כאשר המנוח לא הותיר אחריו צוואה תקפה שערך בימי חייו – ההליך המתאים יהיה הגשת בקשה לקבלת צו ירושה, והזכאים לקבלת חלק כלשהו בעזבון המנוח מכונים בהתאמה היורשים.
שלב שלישי
לבקשה המוכנה יש לצרף תצהיר חתום המאומת בפני עורך דין, לשלם אגרה מתאימה, ולהגיש לרשם לענייני ירושה במחוז המתאים למקום מגוריו האחרון של המנוח, תוך צירוף כלל האסמכתאות הנדרשות. במקרה של בקשה לקבלת צו קיום צוואה יש להגיש לרשם לענייני ירושה גם את הצוואה המקורית של המנוח.
לסיום, יאמר כי ההליכים לקבלת חלק בעזבונו של מנוח נראים פשוטים לכאורה, אך כאשר הם לא נעשים כשורה הם עלולים להסתבך מאוד ואף להביא לעיכוב משמעותי בחלוקת העיזבון. כמו כן, פעמים רבות, תכנון נכון והקדשת זמן לחשיבה מראש על אופן חלוקת העיזבון הרצויה, טרם הגשת בקשה כזו או אחרת, עשויים לסייע מאוד ליורשים או לזוכים, הן בחיסכון כספי עתידי בלתי מבוטל, הן בחיסכון בהליכים נוספים שידרשו לאחר קבלת הצו, והן בקיומה של חלוקה צודקת והוגנת יותר של העיזבון. בהתאם לכך, רצוי ומומלץ להיעזר במומחה בתחום צוואות וירושה טרם נקיטה בהליך כלשהו.
לקבלת מידע נוסף, אתם מוזמנים לפנות לעו"ד מירי שאול בלס בטלפון 08-9981500, בדוא"ל [email protected], או דרך אתר האינטרנט כאן.
*הכותבת הינה בעלת משרד עו"ד הממוקם ביבנה, העוסקת בתחום דיני המשפחה, גישור, הצוואות והירושה, אפוטרופסות, מקרקעין, משפט אזרחי ומסחרי ודיור מוגן. בין היתר, מלווה המשרד לקוחות בתהליך של סכסוך גירושים, הסכמי גירושים וגישור.
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי ו/או כתחליף לייעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. אין להסתמך על האמור מבלי להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה ו/או קבלת כל החלטה. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.